Kaasuhella

Miten kukaan voi elää ilman kaasuhellaa? Mitä tarkoittaa kun meille tutumman kaasugrillin teho otetaan käyttöön keittiön puolella. No, ainakin se on yksi luontoystävällisimmistä keinoista lämmittää ruokaa. Vai onko?

Nestekaasu on ympäristöystävällistä

Nestekaasun palamistuotteena syntyy ainoastaan vesihöyryä ja hiilidioksia, eli tältä kannalta katsottuna se on varsin kiva aine. Nokea tai muita haitallisia palamistuotetta ei synny. Se ei sisällä lyijyä eikä raskasmetalleja. Se ei saastuta vettä eikä ilmaa. Se on hajutonta. Nestekaasu on kuitenkin öljynjalostuksen sivutuote joten nyt mennään jo harmaalle alueelle. Energia tehokkuus on kuitenkin ihan hyvä. 1 kilo nestekaasua vastaa noin 8,5 tuntia normaalin sähkölieden levyn pitämistä täysillä.

Kaasuliesi on paras

Kaasuliedessä on jotain mystiikkaa jäljellä. Mikä onkaan hienompaa kuin elävän liekin käyttö ruoanlaitossa.

Onko se sitten turvallista? Moni pelkää kaasun vuotamista ja pitää liettä vaarallisena. Näin on ehkä ollutkin… kun isovanhempani olivat lapsia. Tänäpäivänä homma on täysin turvallista. Liedessä on esimerkiksi lämpöön reagoiva turvamekanismi (suljin), joka kylmänä estää kaasun tulon. Tämä suljin aukenee vasta kun liesi sytytetään antamalla kipinä sähkön avulla. Jos jostain syystä liekki sammuu, niin suljin kylmenee ja estää kaasuvuodon. Toinen turva mekanismi on itse kaasussa. Kaasuun on sekoitettu hajustetta joka ”ilmaisee” mahdollisen vuodon. Voin kertoa, että se hajuste ei ole kaikista miellyttävin tuoksu.

Kaasulieden muihin hyviin ominaisuuksiin kuuluu, että sille sopii kaikki lämmitykseen tarkoitetut astiat. Eikä edes pohjan muodolla ole väliä. Liekki lämmittää suoraan astian pohjaa, jonka seurauksena lämmön vaikutus on lähes välitön. Sähköliedessä astia lämmitetään vastuksen avulla joka jää lämpimäksi kun levy sammutetaan. Kaasuliedessä lämmitys loppuu välittömästi. Tämän takia esimerkiksi ylikiehuvaakaan keitosta ei tarvitse alkaa siirtämään vaan riittää että pienentää levyä. Sopivan kiehumislämpötilan valitseminen on naurettavan helppoa. Unohda sellaiset ongelmat jossa paras lämpötila olisi 4:n ja 5:n välissä. Kaasulieden käyttäjänä sanoisin, että laita se siihen jos siltä tuntuu.

Pientä vaivaa tulee siitä, että jos kaasu ei ole vakio-ominaisuus asunnossa, niin pullo pitää käydä aina silloin tällöin täyttämässä. Itselläni pullo kestää noin vuoden. Pullon vaihto käy kätevästi huoltoasemilla. 10 kilon komposiittipullosta tulee 128 kWh energiaa. Se vastaa noin 85 tuntia sähkölevyn käyttöä täysillä.

Onko se kallista?

10 kilon komposiittipullon täyttö maksaa noin 20€. Vastaava teho sähkönä maksaa noin 14€. Sähköliesi hukkaa jonkin verran enegiaa vastuksen lämmitykseen, joten arviointi on vaikeaa. Ehkäpä jonain päivänä mittaan sen mutta siihen asti itselleni riittää, että se on nopea, turvallinen ja PIRUN KOMIAA.


Yksi kommentti artikkeliin “Kaasuhella

  1. Mäkään en käsitä miten mä voin elää ilman kaasuhellaa. Ai niin siten ettei vuokrakämpässä paljon ole valinnan varaa [insert hymy tähän].


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä