Poronkäristys ja kaalimuussi

Käristys muusilla ei ole uusi juttu, mutta tehdäänpä tälläkertaa se muusi hieman eri tavalla.

Joulupukki kävi tänä vuonna etuajassa ja kantoi kylmälaukullisen poronlihaa. Ei siis kannata ihmetellä jos porosta putkahtelee reseptejä allekirjoittaneen toimesta. Poro on lihana erittäin hyvää ja luonnostaan hyvin mureaa. Poron lihaa vaan ei tuoreena ole helppoa hankkia ainakaan kesäaikaan. Kauppojen pakastelokerot toki tarjoavat varteenotettavan vaihtoehdon tälle, mutta itse suosin mahdollisimman tuoretta, vähän käsiteltyä lihaa. Mikäli onnistut hankkimaan itsellesi käristyslihan tuoreena ja viipaloimattomana, niin tässä pari vinkkiä sen käsittelyyn.

  1. Pakasta liha vaikka aikoisit käyttää sen parin päivän sisään. Kohmeisesta lihasta on helpompi leikata lastuja.
  2. Leikkaa käristysliha lastuiksi aina jäisenä. Älä anna lihan sulaa kokonaan tai teet ohuiden lastujen leikkaamisesta itsellesi painajaista.
  3. Paista poro aina oikeassa voissa. Anna voin kuohua pannulla loppuun ja hieman ruskettua, että siitä haihtuu ylimääräinen vesi pois. Näin tiedät lämpötilan olevan tarpeeksi korkea.

Itse ruoan valmistat neljälle helposti.

Tarvitset:

  • Sitä poroa, käristyslihaa n 300 g
  • 25 g voita
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 pullo keskiolutta
  • Suolaa
  • Pippuria

Ja näin se syntyy:

  1. Viipaloi liha kohmeisena ohuiksi viipaleiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipulin kynnet pieneksi silpuksi.
  3. Pistä pannulle pieni köntti (5 g) voita ja kuullota sipulit ja valkosipulit matalalla lämmöllä läpinäkyviksi.
  4. Nosta lämmöt tappiin ja lisää iso köntti (20 g) voita.
  5. Kun voi on sulanut ja alkaa ruskettua lisää kohmeiset lihat pannulle kahdessa erässä. Jos käytät induktioliettä tai kaasuhellaa, niin voit lisätä koko lihaköntin kerralla.
  6. Ruskista lihat nopeasti pyöritellen.
  7. Kun lihat ovat ruskistuneet laske lämpö alle puoleen ja lisää keskiolut.
  8. Hauduta kannen alla matalalla lämmöllä noin 45 minuuttia ja valmista sillä välin muussi.
  9. Mausta käristys juuri ennen tarjoilua suolalla ja pippurilla.
  10. Tarjoa suolakurkkujen ja puolukkahillon kera.

Kaalimuussi:

Tarvitset:

  • 50 g voita
  • n 200 g parsakaalia
  • n 200 g kukkakaalia
  • 1 dl maitoa (ei sitä rasvatonta mallia)
  • Suolaa

Valmista näin:

  1. Laita pari litraa vettä kiehuman isossa kattilassa.
  2. Kun vesi alkaa kiehumaan, lisää suolaa 1 tl per litra vettä.
  3. Pese kaalit, pilko ne (myös parsan varsi  paria alinta senttiä lukuunottamatta) ja nakkaa kiehuvan veden joukkoon.
  4. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Testaa kypsyys haarukalla.
  5. Kaada vesi pois kattilasta, heitä kaalien sekaan 50 g voita ja anna sulaa.
  6. Kun voi on sulanut muussaa kaalit.
  7. Lisää lämmitetty maito, sekoita, tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.

Poronkäristys on varma hitti viikonloppupöydässä. Muistan muinoin opiskeluaikoina kämppikseni haistelleen epäluuloisena oluenhajuista keitostani, mutta makutestin jälkeen epäluulot poistuivat melkoisen pikaisesti. Diettailijoille sanottakoon, että kaalimuussi sopii myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Toki rasvan määrää saa leikata tarpeen mukaan. Itse kuitenkin pidän tukevasta versiosta sillä puolukka ja poro tasapainottavat sitä mukavasti.


3 kommenttia artikkeliin “Poronkäristys ja kaalimuussi

  1. Hei,
    oletteko jo kokeilleet miten voisi tehdä maukasta muusia ilman maitoa? En oikein usko, että soijamaito tekisi sen…

    Olen joutunut jättämään maidon pois ruokavaliosta, ja maukkaiden ruokien lista on pienentynyt huomattavasti.

    AO

  2. Hei!

    Ollaan vuosia tehty tavallista perunamuusia sillä tavalla, että maito on korvattu liha- tai kalaliemellä.

    Onkohan olemassa muita temppuja maidon välttämiseksi?

    PS Syy siihen, että ei käytetä maitoa muusissa ei ole mikään allergia tai muu vaan se, että saatin kerran (taisi olla irlannissa) tällaista muusia ja se oli vaan niin hyvää. Siinä siis syy…


Vastaa käyttäjälle Ansa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä