Päärynäpiiras

Tämän piiraan pyöräyttää kädenkääntessä ja toimii hienosti itsekseen, jäätelön  tai vaikka yogurttivaahdon kanssa.

Päärynä soveltuu moneen suolaiseen ja makeaan ruokaan. Kirjoittelen myöhemmin kerrassan loistavan päärynäsalaatin ohjeen. Tämä resepti on bongattu ”Herkulliset jälkiruoat” kirjasta. Tuunasin sitä hieman sillä marinoitu päärynä ilman inkivääriä on, kuin paahtovanukas ilman sokerikuorta. Päärynäksi suosittelen kovia päärynöitä, kuten Abate Fetel.

Näitä tarvitset:

  • 3 päärynää
  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 100 g + 2 rkl vähäsuolaista voita
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 2 levyä voitaikinaa
  • 200 g vaaleaa marsipaania
  • 3 munaa
  • 4 rkl vehnäjauhoja

Lisäksi tarvitset irtopohjavuoan (n 25 cm halkaisija)

Kasaa näin:

  1. Voitele vuoka tarkkaan.
  2. Vuoraa koko pohja ja noin 5 cm:n korkeudelta seinämät kaaviloidulla voitaikinalla.
  3. Pistele pohjaosan taikinaan reikiä haarukalla (varovasti ettei vuoka mene pilalle).
  4. Kuori päärynät ja poista siemenkodat.
  5. Suikaloi tai kuutioi päärynät.
  6. Sulata fariinisokeri kattilassa miedolla lämmöllä kullanruskeaksi, lisää 100 g voita ja raastettu inkivääri.
  7. Kypsennä inkivääriä hetki että siitä imeytyy makua liemeen.
  8. Lisää päärynät kattilaan ja kypsennä miedolla lämmöllä välillä kääntäen noin 5 minuuttia.
  9. Poimi päärynät kattilasta ja asettele ne tasaisesti vuoan pohjalle. mahdolliset inkiväärinpalat eivät haittaa.
  10. Pistä uuni lämpiämään 180 C asteeseen.
  11. Sekoita marsipaani ja 2 rkl voita tasaiseksi seokseksi ja lisää siihen kananmunat yksi kerrallaan. Kun seos on tasainen, lisää vielä vehnäjauhot ja sekoita kertaalleen.
  12. Levitä seos päärynöiden päälle ja lykkää koko komeus 180 C asteiseen uuniin.
  13. Paista  noin 40 minuuttia tai kunnes piiras alkaa ruskettumaan.
  14. Anna piiraan jäähtyä kunnolla ennenkuin otat sen pois vuoasta.
  15. Nauti

Jälleen kerran resepti mikä ei taatusti ole sieltä keveimmästä päästä ja tunnustan etten eden pidä marsipaanista, mutta jostain syystä tässä piiraassa marsipaani ei maistu läpi lainkaan. Itse tarjoilen piiraan kylmänä vaniljaisen yogurttivaahdon kera.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä