Karviaispiirakka

Pai vai piiras? Hifistelyä tai ei mutta tässä paissa on nimestä huolimatta suomalaiseen suuhun sopiva maku. Karviaisen hapokkuus tulee hienosti esiin ja vaniljakastikkeella tai jäätelöllä komppaamalla vuoka todennäköisesti tyhjenee melko pikaisesti.

On elokuinen keskiviikkoilta ja HMR:n eksperimentaalikokkaus on käynnissä. Mikko ja Santtu väsäävät molekyylejä uuteen järjestykseen ja allekirjoittanut on vakaasti päättänyt saada illalliseksi muutakin kuin alginaattipalloja. Plakkarissa on rasiallinen kotoa kerättyjä karviaisia, tuoreita mustikoita sekä lampaankääpä. Jätämme mustikat ja sienen tällä kertaa käyttämättä. Resepti ei ole uusi ja tätä kannattaa soveltaa karviaishillon osalta omiin makuihinsa sopivaksi. Itse pidän hapokkuudesta, mitä pehmennetään sitten jäätelöllä tai vaniljakastikkeella.

Valmistusaika noin 1 tunti

Näitä tarvitset:

  • 7 dl karviaisia (leikkaa sokat pois)
  • 4 dl sokeria
  • 75 g voita (+nokare voiteluun)
  • 1 muna
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl punaista maitoa
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 2 dl vettä

Lisäksi tarvitset kattilan, kulhoja ja pyöreän vuoan missä on kohtuullisen korkeat reunat, sillä piiras hieman kuohuu uunissa.

Tee näin:

  1. Kuumenna desi vettä kattilassa kiehumispisteeseen ja lisää karviaiset.
  2. Lisää 2 dl sokeria ja sekoita.
  3. Anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Sekota perunajauhot desiin kylmää vettä ja sekoita liuos karviaishilloon.
  5. Kiehauta niin että hillo sakenee ja ota pois levyltä jäähtymään.
  6. Pehmitä voi mikrossa, lisää 2 dl sokeria ja vaahdota vatkaamalla.
  7. Lisää joukkoon muna ja vatkaa taikina tasaiseksi.
  8. Lisää puolet maidosta ja vehnäjauhoista. Vatkaa tasaiseksi.
  9. Sekoita leivinjauhe loppuihin vehnäjauhoihin ja lisää ne, sekä loppu maito taikinaan.
  10. Sekoita varovasti tasaiseksi.
  11. Voitele vuoka ja levitä taikina vuokaan.
  12. Kaada varovasti karviaishillo taikinan päälle. Suosittelen käyttämään lusikkaa tai kauhaa apuna ettei hillo mene suoraan taikinan läpi.
  13. Laita koko komeus 200 asteiseen uuniin ja paista 30 minuuttia.

Ota valmis piiras uunista, anna jäähtyä ja tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Hillon kuuluu mennä piiraan läpi jolloin piiraaseen tulee kaunis marmorointi ja mehukas rakenne.

HMR raati kommentoikoon tällä kertaa virallista rajojen saavuttamista, mutta itse pidän tästä kuin hullu puurosta. Suosittelen kokeilemaan jos vaan karviaisia on saatavilla.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä