Jucy Lucy hampurilaiset

Tarinan mukaan Minnesotasta 1954 alkunsa saanut erittäin mehukas juustoburgeri sopii loistavasti grillikauden kemuihin.

Tarina kertoo, että eräs asiakas tahtoi juustoburgerin, missä juusto oli leivottuna pihvin sisään. Tästä pyynnöstä syntyi Jucy Lucy (tai Juicy Lucy) hampurilainen. Lisää legendaa näistä herkkupaloista löytyy wikipediasta.

Kunnon burgerihan kuuluu valmistaa kuten pihvi, joko parilalla tai pannulla. Nyt grillikauden aikana parasta onkin iskeä pihvi grilliin, missä se saa oikein mukavat aromit ja hyvän värin. Burgerien pihvihän on nimenomaan se pihvi. Niiden valmistukseen kannattaa valita tarpeeksi rasvapitoinen jauheliha (rasvaa vähintään 15%), ettei niistä tule kuivia. Vaikka olenkin monesti kehottanut tekemään kaiken itse alusta loppuun,  niin hampparisämpylät ostan kyllä kaupasta. Ensinnäkin valikoima on hyvä, ja toisekseen itse tehdyistä sämpylöistä on haastavaa saada ilmavia. Omasta mielestäni, etenkin hampparien tapauksessa, sämpylän tarkoitus on ensisijaisesti vain verhota sen sisälmykset. Jälleen kerran internet on pullollaan erilaisia reseptejä, joten soveltamalla löydätte varmasti itsellenne sopivan. Siirrytäänpä sitten itse pihviin..

Pihvit

Tarvitset 4 pihviin:

  • 800 g Naudan jauhelihaa (rasvaa > 15%)
  • 4 viipaletta Amerikkalaista juustoa (esim oranssi cheddar)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl pippuria

Tee pihvit näin:

  1. Puristele jauhelihan joukkoon suola ja pippuri
  2. Jaa jauheliha 8 osaan
  3. Puristele möykyt kiinteiksi, pyörittele palloiksi ja tasoita pallot ohuiksi kiekoiksi. Kiekkojen tulisi olla suurempia kun sämpylän halkaisija sillä jauheliha kutistuu paistettaessa.
  4. jaa jokainen juustosiivu neljään osaan ja asettele ne 4 kiekon keskelle (4 pientä juustopalaa per kiekko). Juuston voi levittää pihville, mutta reunoille pitää jättää pari senttiä tyhjää tilaa.
  5. Asettele jäljelle jääneet neljä juustotonta jauhelihakiekkoa juustollisten päälle.
  6. Puristele reunat hyvin yhteen ja tarkista ettei kiekoissa ole reikiä tai aukkoja.
  7. Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla 4 jauhelihapihviä missä on toisella puolella kuhmu juustosta. Siirrä pihvit odottamaan paistoa.

Mausteseos

Näitä tarvitset:

  • 4 rkl suolaa
  • 2 rkl paprikaa
  • 1 rkl murskattua mustapippuria
  • 1 1/2 tl sipulijauhetta
  • 1 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 1/2 tl cayenne pippuria
  • 1/2 tl jauhettua korianteria
  • 1/2 tl kurkumaa

Tee näin:

  1. yhdistä kaikki aineet ja sekoita hyvin.
  2. Suojaa kosteudelta esim. minigrip pussiin.

Tämä mausteseos sopii myös vaikka lohkoperunoille.

Burgerien kasaaminen

Tarvitset

  • 4 ”ilmavaa” sämpylää
  • 4 Jucy Lucy pihviä
  • Mausteseosta
  • Siivutettua tomaattia
  • Suolakurkkua
  • Raakaa sipulia

Kasaa burgerit näin

  1. Halkaise sämpylät
  2. Kuumenna grilli tai pannu
  3. Lado pihvit kuumaan grilliin tai pannulle kuhmupuoli ylöspäin
  4. Sirottele päälle mausteseosta maun mukaan ja anna paistua 8 minuuttia
  5. Kun 8 minuuttia on kulunut, käännä pihvit.
  6. Sirottele päälle jälleen mausteseosta.
  7. Tee veitsen kärjellä tai hammastikulla jokaiseen pihviin keskelle pieni reikä että juustosta vapautuva kaasu pääsee ulos.
  8. Paista 4 minuuttia.
  9. Kasaa burgeri, anna sen jäähtyä muutama minuutti ja tarjoile vaikka salaatin ja lohkoperunoiden kera.

HUOM! Anna pihvien jäähtyä muutama minuutti ennen syömistä sillä sisällä oleva juusto on todella kuumaa ja polttaa suun.

Hampparit ovat nimensä mukaisesti tosi mehukkaita, maukkaita ja ennenkaikkea tuhteja. Osa testiryhmästä kertoi kaipaavansa jotain kastiketta hamppariinsa, mutta tämä on makuasia.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä