Jänispata

Savipadassa haudutettu jänis meni kerta yrittämällä riistaherkkujen kärkikastiin.

Kysynpä vaan, että miten savipadassa hitaasti haudutettu riistapata voisi edes epäonnistua? Itseasiassa monellakin tavalla, sillä joskus testaamani fasaanipaistos päätyi osittain uuninpohjaan, kun pata halkesi kesken operaation. Tai kuten tässä tapauksessa, asiantunteva allekirjoittanut kokkikokelas laittoi pataan kermaa, seurauksena juoksettuneita kikkareita. Onneksi se ei makua haitannut. Kerma siis poistui aineslistalta.

Jänikseen palatakseni, en ole ennen syönyt, saati sitten valmistanut jänistä. Ystäväni tarjotessa valmiiksi paloiteltua konaista pomppijaa maistiaisiksi, en voinut kieltäytyä. Kiitos Jukka! Seuraavaksi koittikin valinta padan ja käristyksen väliltä. En ole aikoihin valmistanut mitään savipadassa joten pata veteen ja jänistä siivoamaan. Nopea katsaus internetin saloihin, että tarvitaanko jänön kanssa jotain erityistä säätöä ja kuten arvasinkin, ei muuta kun puukko käteen ja pata pöhisemään. Kiitos kotivinkille reseptiaihiosta. Mikäli käytät pinnoittamatonta savipataa, muista liottaa sitä vedessä vähintään 20 minuuttia ennen uunitusta. Muista myös, että ruokaa ei voi säilyttää savipadassa, ettei pata ime itseensä ylimääräisiä makuja.

Näitä tarvitset:

  • Savipata
  • 1 jänis
  • 150 g kastikelihaa tai pekonia
  • Voita
  • 8 pientä sipulia
  • 2 palsternakkaa
  • 100 g mukulaselleriä
  • 2 porkkanaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 litra vettä
  • 1 dl punaviiniä
  • Suolaa
  • Musta- ja Valkopippuria (kokonaisia)
  • Rosmariinia (1 tkl kuivattua tai 1 oksa tuoretta)
  • Rosamunda perunoita (uuniperunoiksi)

Ensin valmistetaan riistaliemi:

  1. Lämmitä uuni 150 C asteeseen.
  2. Pistele perunoihin reikiä, kääri ne folioon ja laita uuniin.
  3. Erottele jäniksen liha luista. Kalvoista ei kannata välittää, ne pehmenevät padassa.
  4. Kuori 2 sipulia, valkosipulinkynnet ja viipaloi ne.
  5. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää suola.
  6. Laita kiehuvaan veteen viipaloidut sipulit ja valkosipulit, sekä noin 6 valkopippuria.
  7. Lisää joukkoon jäniksen luut ja keittele lientä kasaan hiljaisella liekillä noin tunti tai kunnes sitä on jäljellä noin 4 desiä. Lientä kannattaa kuoria alussa ettei se kiehu yli.
  8. Siivilöi liemi.

Hauduta näin:

  1. Kuori ja kuutioi palsternakat, selleri ja porkkanat. Laita ne pataan.
  2. Paloittele kastikelihat tai pekoni ja paista voissa. Lisää liemineen vihannesten päälle pataan.
  3. Ruskista nopeasti jäniksen lihat pannulla runsaassa voissa  ja kippaa pataan.
  4. Kaada päälle siivilöity liemi ja punaviini.
  5. Mausta rosmariinilla, mustapippurilla ja suolalla.
  6. Hauduta 150 C asteisessa uunissa vähintään 1,5 tuntia.
  7. Nauti uuniperunoiden ja puolukkahillon kanssa.

Halutessasi voit erotella liemen ja suurustaa sen kastikkeeksi. Jänispata on erittäin hyvää, jos pitää riistan mausta. Jänis maistuu luontaisesti hyvin paljon maksalle, joten mikäli et pidä maksan mausta, et luultavasti pidä tästäkään. Itse tykästyin valtavasti jänikseen ja kaikki ruokailijat lienevät samaa mieltä sillä ruokailun jälkeen kuului lähinnä voivottelua sohvalta kun itse kukin väitti syöneensä liikaa…


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä