Intialainen mangokana

Chicken Balti, Pakistanin pohjoisosista. Ruokaa laakeassa astiassa. Kermaisen pehmeää, ihanaa kanaruokaa.

Pienenpienet habanerot näyttävät annoksen päällä kuin pihlajanmarjoilta. Söpö ulkonäkö pettää, nämä marjat hyökkäävät kimppuusi.

Sana ”balti” tulee balti-kansasta joka asustelee Pakistanin pohjoisosan Baltistan-alueella. Tai sitten se tulee urdunkielisestä sanasta ”balty”, joka tarkoittaa eräänlaista laakeaa astiaa, jossa ruoka valmistetaan. Totta puhuen kiinnostaisi suuresti mennä ja tietää. Ehkä joku päivä. Niin tai näin, tämä ruoka on suolaista ja makeaa, hapanta ja imelää. Mausteista mangokastiketta ja pehmeää kanaa. Kermaisen kutkutteleva kastike, ei ollenkaan liian tulinen mutta sopivan mausteinen. Ja se on helppo ja nopea valmistaa.

  • 3 rkl öljyä
  • 140 g tomaattipyreetä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua chiliä
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua mustapippuria
  • ½ tl kardemummaa
  • ½ tl jauhettua neilikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 150 g turkkilaista jogurttia
  • 5 dl mangososetta
  • 900 g kotimaisia, marinoimattomia kananfileitä
  • 2 dl luomuvispikermaa
  • (1 dl silputtua tuoretta korianteria)

Tarvitset myös iiison kasarin ja kauhan.

  1. Ota kanafileet huoneenlämpöön.
  2. Laita öljy kuumenemaan isoon kasariin.
  3. Pienennä valkosipuli hienoksi.
  4. Lisää valkosipuli, tomaattipyree, mausteet ja suola kuumaan öljyyn ja pyörittele hetkisen. Varo etteivät mausteet pala.
  5. Lisää jogurtti ja mangosose.
  6. Pienennä kananfileet kuutioksi ja lisää kasariin.
  7. Hämmentele kevyesti kuplien 15 minuuttia.
  8. Lisää kerma (ja silputtu korianteri).
  9. Hämmentele vielä parisen minuuttia.
  10. Tarjoile riisin (ja tuoreen korianterisilpun) kera.

Korianteri jakaa mielipiteet. Toiset eivät voi sietää sitä, ilmoittaen sen maistuvan saippualta. En voi väittää, etteikö tuossa olisi perää. Siinä on kyllä todella uniikki maku, josta olen oppinut pitämään. Testaa siis ensin. Korianteri löytyy kaupan tuoreyrttihyllystä, se näyttää vähän persiljalta.

Resepti on mukaelma ”Sweet-and-Sour Balti Chicken” -reseptistä kirjassa The Practical Encyclopedia of Indian Cooking. Se on yksi mun harvoista keittokirjoistani. Ostin kirjan joskus monia vuosia sitten Logos II -laivalta sen käydessä Helsingissä. Siellä oli pöydät väärällään keittokirjallisuutta maailman eri kolkista. Mukaan tarttuivat myös vastaavanlainen ensyklopedia aasialaisesta ruoasta sekä ”Joy of Baking”. Oh joy.

Alkuperäisessä reseptissä käytettiin garam masala -mausteseosta. Se oli päässyt maustekaapista loppumaan, mutta onneksi sen kaikkia tärkeimpiä ainesosia löytyi erikseen. Siksi pitkä lista eri mausteita. Maustemäärän voi korvata helposti parilla ruokalusikallisella masalaa. Lisäksi reseptissä käytetään mangochutneytä, jota ei kaupassa ollut. Sen siis korvasin mangososeella, joka on itsessäänkin jo aika makeaa. Chutneyn etikkainen happamuus jää toki tällä tavoin puuttumaan, mutta en kokenut tuota ongelmaksi.

Tällaisen ruoan maut muuttuvat ihanan pyöreiksi ja täyteläisiksi ajan kanssa, ja ovatkin parhaimmillaan päivänä seuraavana.


6 kommenttia artikkeliin “Intialainen mangokana

  1. Juho Vuotila

    Pakko kysyä onko tuossa mango chutneyn (tai soseen) määrässä kirjoitusvirhe? 5 dl kuulostaa todella suurelta määrältä. 0,5 dl tai joku 3 rkl tuntuisi järkevämmältä.

  2. Kiitos kommentistasi, Juho. Alkuperäisessä reseptissä käytetään 2 rkl mango chutneytä ja 1½ dl vettä per 675 grammaa kanaa, eikä reseptissä ole lainkaan mangososetta.

    Muokkasin aikanaan itse tuota aika lailla, ja isommalla määrällä mangososetta sain kastikkeeseen riittoisuutta. Pidemmällä hauduttelulla (ilman kantta) saa kastikkeeseen paksuutta.

  3. Tekipä mieli mangokanaa niin tein tämän ohjeen mukaan.
    Näissä sovelsin:

    – Lurahti ehkä 200-250 turkkilaista jukua joten kermaa ei olisi edes tarvinnut. Laitoin tilkan ja sekin nesteytti liikaa
    – Sniiduilin kanan kanssa, laitoin vain 250 grammaa ja höyrytin kasviksia kaveriksi
    – Chutneystä en edes tiedä mitä se on joten viskasin kypsän mangon, tilkan omenaviinietikkaa ja hunajaa tehosekoittimeen

    Kanelia laittaisin jatkossa vain 1/2 teelusikkaa, varsinkin kun omani oli Marokosta ostettua eli vahvaa.

    Lopputulos oli kuitenkin aivan mahdottoman herkullinen. Kiitos paljon reseptistä. On hyvä mieli ja iso hymy kasvoilla (maha täysi tottakai)

  4. Ehdottomasti vähemmän Mango chutneya. Pistin purkillisen (350g) ja tulipa aivan liian tulista. Ehdotan että pistät tuohon reseptiin hieman varoitusta ja vaikka viittauksen näihin keskusteluviesteihin.

    • Ohjeessa kyllä lukee mangoSOSETTA, ei chutneyta. Ja kommenteissakin on vastannut että chutneyta on alkuperäisessä ohjeessa ollut vain 2rkl. MangoSOSE on kuitenkin eri asia kuin chutney.


Vastaa käyttäjälle Juho Vuotila Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä