Gluteeniton kinkkupiirakka

Gluteeniton suolainen piirakka valmistuu aivan yhtä helposti kuin tavallinenkin, ja maistuu aivan yhtä ihanalta.

Hyviä ystäviä tulossa kylään avaamaan BB 2010 -kautta. Yksi heistä on keliaakikko. En ole koskaan kokeillut leipoa mitään gluteenitonta. Halusin kokeilla, mitä herkkuja voisin keksiä BB-studioon. Surffasin netissä, eikä aikaakaan kun törmäsin Gluteenitonta leivontaa -sivustolle. Kinkkupiirakka jo konseptina on klassikko, joten ei ollut vaikea valita mitä lähteä kasaamaan. ”Tämä on Big Brother. Mikko, leivo gluteeniton kinkkupiirakka”. Näin teen, hieman tuunaten.

Gluteenittomat jauhot olivat yllättävän valkoisia. Ne näyttävät ja tuntuvat melkein perunajauhoilta. En ole koskaan tullut miettineeksi, mistä jauhot valmistetaan; ei varmaan ainakaan vehnästä… Väärin. Tarkempi ainesosaluettelon tarkastelu osoittaa tärkeimmän osan olevan vehnätärkkelys. Keliaakikolle haitallinen proteiini, gluteeni, on poistettu teollisesti. Koska proteiinia ei ole juuri nimeksikään, ei myöskään muodostu proteiiniverkostoja ja tätä kautta sitkoa. Siksi taikinasta tulee paistuttuaan aika haurasta. Jauhoseokseen onkin lisätty mittava lista erilaisia e-agentteja, muunmuassa sakeuttamisaineeksi guarkumia (E412) ja karboksimetyyliselluloosaa (E466). Sitkoa lisäämään voi hankkia pari muuta agenttia, ksantaanin (E415)  ja psylliumin. Tuttuja kavereita molekyylikokkauksen piireistä. Gluteeniton leivonta onkin siis aikamoista tieteentekoa :)

Pohja:

  • 100 g laktoositonta voita
  • 3 dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta (”kaikkeen leivontaan”)
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 rkl kylmää vettä
  • ½ dl juustoraastetta (verota tämä alempana mainitusta pussillisesta juustoraastetta)
  1. Nypi rasva, jauhot ja suola.
  2. Lisää joukkoon juustoraaste ja kylmä vesi.
  3. Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi ja painele ohueksi voidellun piirakkavuokan pohjalle ja reunoille. Itse käytin tässä irtopohjavuokaa, jonka pohjan/reunuksen väliin olin laittanut leivinpaperin.

Täyte:

  • 200 g Atria Pippurikinkku -leikkeleitä
  • 1 kotimainen punainen paprika
  • 150 g (1 pussi) emmental-juustoraastetta
  • ½ dl hienonnettua persiljaa
  • ½ dl hienonnettua basilikaa
  • 3 luomukananmunaa
  • 2 dl luomuvispikermaa (HYLA)
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1/4 tl suolaa
  • pieni rasia kirsikkatomaatteja
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Veistele leikkeleet pienemmäksi.
  3. Hienonna paprika.
  4. Silppua persilja ja basilika.
  5. Ota sivuun 1/2 dl juustoraastetta pinnan koristelua varten.
  6. Sekoita kaikki aineet kulhossa.
  7. Kaada täyte pohjan päälle.
  8. Asettele muutamia basilikanlehtiä päälle koristeeksi.
  9. Ripottele sivuuttamasi juustoraaste päälle.
  10. Kruunaa lopuksi puolitetuilla kirsikkatomaateilla.
  11. Paista 200-asteisessa uunissa 38 minuuttia.

Piirakkalautasten äärellä oli kiva jännittää, millaista porukkaa ovesta BB-taloon asteli. Piirakka maistui hyvältä, ja saatiin hienosti kolmen kuukauden BB-rumba käyntiin.


6 kommenttia artikkeliin “Gluteeniton kinkkupiirakka

    • Kyllä tämä piirakka on parhaimmillaan mielestäni heti tuoreeltaan, sillä tuo gluteeniton pohja on hieman erilainen (muhju) koostumukseltaan ja rakenne kärsii/kostuu hieman normaalia taikinaa enemmän jääkaappisäilytyksestä. Mutta ehdottomasti herkullista vielä tulevinakin päivinä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä