Ahvenanmaan pannukakku

Puuropannari tai pullapannari. On kiistaton henkilökohtaisen mielipiteen luoma tosiasia, että Ahvenanmaan pannari on ehkä paras pannukakkuresepti koskaan. Lopputuloksena lyömätön lätty mitä kuuluu oikeaoppisesti tarjoilla kermavaahdon ja luumukiisselin kanssa.

Satuinpa kerran kesällä pyöräilemään Ahvenanmaan ympäri. Tuolloin Ålands pankaka oli täysin tuntematon asia ennen ensimmäistä lounas pysähdystä. Hikisen taipaleen päätteeksi jälkiruokana kermavaahdolla ja luumukiisselillä höystetty pannari vei kielen mennessään siinämäärin, että resepti oli pakko hankkia myös kotiarkistoihin.

Valmistusaika n. 1,5 tuntia

Näitä tarvitset:

  • 2 dl puuroriisiä
  • 2 dl vettä
  • 2 l maitoa (ei rasvatonta!)
  • 6 munaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 1,5 tl suolaa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vahva-aromista kaardemummaa

Lisäksi tarvitset hyvän tarttumattoman kattilan, sekä syvän uunipellin. Lisukkeeksi kermavaahtoa.

Tee näin:

  1. Laita vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää riisit ja anna kiehua pari minuuttia kunnes riisit imevät veden itseensä, sekoita välillä.
  3. Sekoita joukkoon litra maitoa ja kuumenna kiehuvaksi.
  4. Anna hautua matalalla lämmöllä välillä sekoittaen, varo polttamasta pohjaan.
  5. Nosta puuro jäähtymään ja valmista loppu taikina sillä välin.
  6. Vatkaa yhteen munat, sokeri, suola ja hienonnettu kaardemumma.
  7. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi.
  8. Lisää kevyesti sekoittaen jäähtynyt riisipuuro ja viimeiseksi litra maitoa.
  9. Kaada taikina leivinpaperoidulle syvälle uunipellille, sekoita hieman että riisipuuro jakaantuu tasaisesti koko pellin alueelle.
  10. Paista 220 asteisessa uunissa 25-30 minuuttua. Pannukakun tulee olla rakenteeltaan kiinteä ja pinnaltaan kullanruskea.

Leikkaa jäähtyneenä pienehköiksi paloiksi ja nauti kermavaahdon ja luumukiisselin kanssa.

Luumukiisseli:

Valmistusaika n. 1 tunti

Näitä tarvitset:

  • 5 dl vettä
  • 1 Pussillinen kuivattuja luumuja
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 rkl perunajauhoja

Tee näin:

  1. Laita vesi kattilaan ja keuvatut luumut veteen. Anna luumujen liota vedessä 15 minuuttia.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia, välillä sekoittaen.
  3. Liuota perunajauho pienee tilkkaan kylmää vettä ja suurusta kiehuva keitos.
  4. Lisää sokeri, jäähdytä ja nauti pannarin seuralaisena.

Tähän pannariin kulutettu ylimääräinen vaiva maksaa itsensä takuulla takaisin. Se on äärimmäisen hyvää, mutta täyttävää. Nautiskellessasi voit miettiä muistuttaako maku enemmän puuroa vaiko pullaa.


3 kommenttia artikkeliin “Ahvenanmaan pannukakku

  1. Moi!

    Toi ohje kuulostaa niiiiin hyvältä. Mut kuinka paljo tolla määrällä tulee sitä pannukakkua, siis suunnilleen?

  2. Moi,
    Tuosta ohjeesta tulee syvä uunipellillinen pannaria. Pannarista tulee about 2 senttiä paksu.


Vastaa käyttäjälle Maria Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä